Diferența între tiparul digital și offset2 min. de citit

Pentru cei care se întâlnesc pentru prima dată cu tiparul, dar și pentru cei care sunt curioși să afle ce tip de tipar se potrivește nevoilor sale, vom trece în revistă câteva dintre principalele caracteristici ale tiparului offset și ale celui digial, așa încât diferența să fie clară și alegerea în cunoștință de cauză.

Tiparul digital
Principala caracteristică a tiparului digital este că imprimarea se face prin transferarea directă a imaginii pe suportul de hârtie sau carton, fără a utiliza un instrument intermediar. Acest lucru determină timpii de imprimare scurți și posibilitatea imprimării de mostre sau a unor lucrări în tiraje mici. De asemenea, acest tip de tipar permite imprimarea unui singur exemplar din fiecare lucrare, fără a afecta costul pe pagină. Astfel, tiparul digital este specific lucrărilor care conțin informații diferite pe fiecare pagină, precum broșuri, cărți sau cataloage, în tiraje relativ mici.

Tiparul offset 
În cazul tipografiei offset, lucrurile stau puțin diferit. Aici, imprimarea nu se face direct pe suportul de hârtie ci transferul se efectuează prin intermediul unor plăci tipografice. Acest tip de imprimare este potrivit tirajelor mari din același material publicitar sau identitar precum pliante, fluturași sau alte materiale în tiraje mari. Dezavantajul în cazul acestui tip de imprimare constă în faptul că nu se adresează tirajelor mici, datorită costurilor implicate de utilizarea plăcilor tipografice. Chiar și așa, la tiraje mari, tiparul offset este mai rentabil decât cel digital.

​Calitatea și claritatea imaginii între cele două modalități de imprimare nu diferă datorită tehnologiei, însă poate să difere datorită imprimatelor utilizate de fiecare tipografie în parte. În ceea ce privește prețul, îți recomandăm tiparul digital pentru tiraje mici/medii și timpi de execuție scurți și tiparul offset pentru tiraje mari, la prețuri avantajoase. Nu ești hotărât ce să alegi? Contactează-ne prin e-mail la office@inred.ro și te vom ajuta să iei decizia cea mai avantajoasă pentru tine.

Lasă un răspuns